6 Linux disztribúció amit érdemes figyelemmel követni 2017-ben

Ha szétnézünk a Linux disztribúciók között, rengeteget találhatunk amik kissé más megközelítéssel de azonos területet céloz mint például: otthoni felhasználás, irodai felhasználás. kutatás és fejlesztés. multimédia munkálatok, tűzfalak, régi számítógépek, szerverek..stb A legtöbb esetben a különbség átlag felhasználói szemmel tekintve alig tűnhet számottevőnek sok esetben nagyon is egyhangú lehet. Azonos megjelenés, azonos programok…stb éppen ezért volt is már szó az oldalon arról hogy általánosságban mi a különbség a Linux alapú operációs rendszerek között.

Ám vannak gyöngyszemek amik próbálnak a szürkeségből valamivel kiemelkedni. Ebben a cikkben 6 ilyen Linux disztribúciót fogok felsorolni és pár szóban megemlíteni, mitől is érdekesek.

 

Solus

A Solus érdekessége hogy nem egy ismert disztribúcióra épít mint a Debian, Ubuntu, Arch, Red Hat, Fedora..stb hanem teljesen független disztribúció amit a nulláról építettek fel hogy egy modern asztali környezetet biztosítson a számunkra. Ebben segít saját grafikus felülete a Budgie ami egy rendkívül letisztult ám ugyan akkor modern megjelenést kölcsönöz a rendszernek. Azon túl hogy a rendszer próbál tradicionális asztali környezetet biztosítani, szintén komoly hangsúlyt fektet a stabilitásra és megbízhatóságra. A rendszer csak és kizárólag tesztelt és működő csomagokat kínál telepítésre. A fejlesztők természetesen nyitottak minden javaslat, ha egy csomag hiányzik számunkra, azt ajánlhatjuk a fejlesztőknek hogy kerüljön be a kínálatba és alapos tesztelést és átgondolást követően, ha a fejlesztők stabilitás és biztonság szempontjából nem látnak akadályt, akkor az be is kerül és nem a közösségre bízzák, maguk a fejlesztők vesznek kézbe minden egyes csomagot. Ám ez azt vonja maga után hogy a rendszerre elérhető csomagok nem biztos hogy kielégítik mindenki igényét ám tény hogy ez a fajta “BSD irányú” megközelítés rendkívül jót tesz a stabilitásnak és jelenleg ahogy ezt a cikket írom a Solus az egyetlen operációs rendszer amit nyugodt szívvel felmernék telepíteni bárkinek mert tudom hogy ugyan úgy fog minden működni holnap is és egy hónap múlva is, mint ma.

 

Deepin

A Deepin egy Debian alapú disztribúció ami rengeteg sajátossággal rendelkezik, kezdve saját grafikus felületével amit nemes egyszerűséggel Deepin asztali környezetnek neveznek és megérdemelne egy külön cikket hogy megemlítsek mindent amiben a Deepin kezelő felület más mint amit eddig használtunk, éppen ezért meg sem próbálom. Itt és most mindössze három szóban jellemezném az élményt: igényes, modern és gyönyörű. A legszebb és legigényesebben kidolgozott kezelő felület amit valaha láttam. Ám a Deepin nem csak a külsőben de a belsőben is kiemelkedik. Egyik érdekessége a Deepin bolt amit a fejlesztők megtöltöttek mindennel amire egy átlag felhasználónak szüksége lehet ám még érdekesebb hogy a teljes felhasználói élmény érdekében nem csak Linux de Web, Android és Windows programok is telepíthetőek a Deepin boltból amik integrálva vannak a Deepin felületbe oly mértékben hogyha a bolt nem említené hogy amit épp telepítünk az nem Linux hanem egy Web, Android vagy Windows alkalmazás, fel sem tünne. A Deepin bolt és ahogy a különböző alkalmazások integrálva vannak a Deepin-ben, iskola példa lehetne. Ezen túl is rendelkezik a Deepin néhány érdekességgel amit nem tudok nem megemlíteni, mint például a Távoli Segítség alkalmazás, amin keresztül egy Deepin felhasználó  csatlakozhat a számítógépéhez egy másik Deepin felhasználónak és gyakorlatilag átveheti az irányítást. Mondanom sem kell hogy ez mennyire hasznos lehet ha feltelepítjük valakinek aki felhív minket hogy gondja van, nem tud valamit, hála ennek az alkalmazásnak nem kell telefonon keresztül asszisztálnunk, hanem a saját kezünkbe vehetjük a dolgot. Az egyetlen gond, ami nem is annyira gond inkább csak előítélet sokak részéről, hogy a Deepin egy Kínai rendszer és sok ember fejezi ki az aggodalmait figyelembe véve a személyiség jogok és adatvédelem terén mutatott lazaságot a Kínai kormány részéről és mivel nagyon sok telefon és számítógép kémprogramokkal előtelepítve kerül piacra Kínában. Bevallom, egy Lenovo okos telefon tulajdonosaként amit Kínából rendeltem mivel úgy majdnem fél áron megkaptam és amin nem kevesebb mint 5 kémprogram van úgy beágyazva hogy azt ki irtani nem lehet, bennem van a kisördög a Deepin-nel kapcsolatban is. Éppen ezért vásárlásra és banki ügyekre de még email-re sem igazán merem ajánlani EGYENLŐRE!. A Deepin-nek a származása miatt talán jogtalanul duplán kell bizonyítania, de ettől eltekintve, rendkívüli rendszer és kétlem hogy a fejlesztőknek bármi hátsó szándéka lenne adat halászat terén, legalábbis bűn lenne egy ilyen remek rendszert feláldozni. Minden esetre én személy szerint inkább csak figyelek és várok mi sül ki a Deepin-ből.

 

Ubuntu

Az Ubuntu egy Debian alapú rendszer ami folyamatosan szereti a felhasználóit hol felháborítani hol pedig teljesen kiakasztani az újításaival ám tény hogy az Ubuntu a helyes irányba halad felhasználói szempontból. A Linux közösségben ezzel a kijelentéssel ugyan sokan nem értenek egyet de még többen vannak akik igen. Szóval miről is szól az Ubuntu. Röviden összefoglalva, az Ubuntu jelenleg az egyetlen Linux disztribúció ami megosztottság helyett egységet próbál hozni a Linux világába. A Mir ablakkezelő, a Unity grafikus felület, a Konvergencia és a Snap csomagok együtt mind azt a célt szolgálják hogy egy és ugyan azon rendszer (az Ubuntu) azonos élményt nyújtson akár hol használjuk legyen az egy asztali számítógép, notebook, telefon vagy tablet. Ennek fontos szereplője a Snap csomag ami az Ubuntu saját csomag formátuma és ami a tervek szerint a jelenleg használt deb csomagokat hivatott felváltani legalábbis ami a programok telepítését illeti és lehetővé tenni hogy minden program hozza a saját függőségeit magának ezzel elkerülve a függőségek frissítéseiből származó problémákat és hogy ugyan azon alkalmazás használható legyen bárhol ahol az Ubuntu fut.

 

Remix OS

A Remix OS egy Android (ami pedig Linux) alapú operációs rendszer. Az érdekessége hogy az Android rendszert egy tradícionális asztali környezettel és annak minden funkciójával ruházza fel. Kapunk egy asztalt amin fájlokat, ikonokat tárolhatunk, pakolhatunk, egy panelt rajta alkalmazás indító menüvel és amin szintén gyors indító ikonokat helyezhetünk el alkalmazásoknak. Ablakokat amikben az Android alkalmazások futnak és amiket szabadon mozgathatunk, átméretezhetünk, válthatunk közöttük és fájl kezelő esetében még fájlokat is mozgathatunk egyszerűen áthúzva egyik ablakból a másikba. Habár a rendszer elérhető x86 architektúrára és érdekes lehet, az igazi előnye mégis az ARM architektúrán mutatkozik meg. Az ARM kezd lassan elterjedni Notebook-okban is, ahol inkább egy tradicionális asztali környezetre van szükségünk sok telepíthető alkalmazással ám jelenleg ennek a feltételnek egyedül a Windows és a Remix OS felel meg. Ugyan az Ubuntu is lassan és biztosan kezd felzárkózni, de inkább lassan mint biztosan ezért jelenleg  a Remix OS az egyetlen igazi alternatíva a Windows mellett ARM architektúrára.

 

Elementary OS

Az Elementary OS egy Ubuntu alapú operációs rendszer ami az egyszerű kezelhetőséget tartja szem előtt. A saját grafikus felületének köszönhetően pedig nem csak egyszerű de rendkívül igényes és letisztul környezetet biztosít a felhasználónak és ez az egyetlen célja az Elementary OS-nek, hogy az alapvető funkciókat és csak is azt biztosítsa a kevésbé gyakorlott felhasználók számára. Szép, letisztult és egyszerű.

 

Zorin OS

A Zorin OS egy Ubuntu alapú rendszer ami azzal próbál kitűnni hogy szimulálja az ismert Windows és Mac OS kezelő felületet, így azok az emberek akiknek a Linux teljesen új, egy ismerős környezetben vethetik magukat bele a Linux világába. Hogy őszinte legyek az új grafikus felület amit a 12-es verzióban debütált és leginkább a Windows 10 környezetet próbálja vissza adni (nem sok sikerrel), nem igazán nyerte el a tetszésem. Véleményem szerint a régi verziókban a Windows 7, Windows XP és Mac OS megjelenés sokkal hatásosabb volt.  A rendszerből elérhető egy fizetős verzió is ami kínál némi érdekes extrát és ügyfél szolgálatot. Ha a fizetős verziót használjuk és bármi problémánk van, személyesen a fejlesztőktől kérhetünk segítséget. Ám ettől eltekintve is a Zorin OS egy elég stabil rendszer amit érdemes lehet kipróbálni.

 

Ajánlott: