AGK Tier 1 alapok 10. rész – Címkék

Az előző leckében a funkciókról beszéltünk, ebben a leckében pedig a címkékről lesz szó.

A címke ahogy a neve is sejteti, lehetőséget ad arra hogy a programunk különböző részeit felcímkézzük és így a jövőben könnyebben megtalálhassuk amit keresünk.

Lássunk is egy példát rá hogyan is működik

Ahogy láthatjuk az előző leckében használt kódot címkéztem fel. Egy címke csak az angol ÁBC betűiből és arab számokból állhat. Nem tartalmazhat szóközt, ékezetes karaktert és a speciális karakterek közül is csak a “_” és a “:” ám a kettőspontnak mindég a címke végén kell állni, ezzel jelezzük hogy ez egy címke.

Ügye ez eddig szép, ám felmerülhet a kérdés hogy oké de a gyakorlatban miért is hasznos ez. Ha eddig nem említettem volna, az AGK fejlesztői felületén van egy fül a bal oldalon, a neve Symbols.

 

Ha rákattintunk, láthatjuk a programunkban használt változók, funkciók és címkék listáját és hogy melyik sorban is helyezkedik el a kódunkban. Ám ami a leghasznosabb, ha rákattintunk akkor a jobb oldalon a kód szerkesztő arra a sorra ugrik ahol a kiválasztatott elem található. Gondolom mondanom sem kell hogy nagyobb, több száz vagy akár ezer soros program esetén ez mennyire hasznos tud lenni. Nem kell végig mennünk a kódon és szemmel keresnünk, emlékeznünk körülbelül mi hol van, milyen megjegyzést is írtunk mellé és a kód szerkesztő keresés funkcióját használni. Egyszerűen csak felcímkézhetjük a programunk egyes részeit és a bal oldalon a címkéken végig menve meg is találhatjuk amit keresünk.

Ám ezzel még nincs vége ugyanis a címkéknek nem csak az átláthatóságban de a programozásban is van szerepe, ugyanis a programunkban dönthetünk úgy hogy egy adott helyzetben, pontban egy adott címkéhez ugrunk kihagyva a köztes utasításokat.

 

Ahogy láthatjuk a programunkban a GOTO utasítással ugrunk címkéről-címkére és feltűnhet hogy ebben az esetben a do-loop ciklust elhagytam. Erre nem volt igazán szükség, ám így akartam éreztetni hogy mennyire hatékony is lehet a használata. Ám az igazság az hogy a GOTO utasítás gyakorlatilag a BASIC programozási nyelv egy régi eszköze, ami abból az időből maradt hátra amikor a BASIC-ben még nem álltak rendelkezésünkre ciklusok és funkciók csak az IF feltételes vizsgálat. Ám az AGK-ben ennek a használatára kevésbé vagyunk rászorulva mivel lehetőségünk van használni ciklusokat mint a do-loop vagy for-next például és saját funkciókat.

Ennyit a címkékről, a következő leckében a külső forrás fájlokról fogunk beszélni.