Jövőhónapban érkezhet a 89 dolláros Notebook

A PINE nem más mint egy singleboard számítógép ami alig nagyobb mint egy cigis doboz ám egy teljes értékű számítógép amit a PINE64 fejleszt és mindössze  30 dollárba kerül. Ám a termék egyáltalán nem az otthoni felhasználókat célozza elvégre a beüzemelése némi hozzáértést igényel. A cég viszont most azt tervezi hogy piacra dob egy saját PINE alapú Notebook-ot ami mindössze 89 dollárba fog kerülni ami megközelítőleg 25 000Ft.

Ismerjük meg a Pinebook-ot:

A Pinebook két kijelző mérettel lehet majd kapható 11.6″ és 14″ a maximum felbontés pedig 1280×720. A kijelzőket kivéve minden műszaki adat azonos lesz és a 14″-es modell ára egy picivel magasabb, 99 dollár lesz ami körülbelül 28 000Ft.

Ami a méreteket tekinti az érintő pad átlója 12.7cm lesz, még maga a Notebook pedig  35.2cm széles, 23.2cm hosszú  és 1.2cm vastag a súlya pedig 1.2Kg lesz.

Ami a csatlakozókat illeti a Pinebook oldalain a következő kapott helyett:

USB 2.0 csatlakozó:

MicroSD kártya olvasó:

Mini HDMI csatlakozó:

Fülhallgató csatlakozó :

Adapter csatlakozó:

2

1

1

1

Bemenet: 100~240V, Kimenet: 5V3A

További műszaki adatok::

Processzor :

Memória:

Tárhely:

WiFi:

Bluetooth:

Mikrofon :

Akkumulátor :

Elülső Kamera :

64-Bit Quad-Core ARM Cortex A53

2 GB LPDDR3 RAM

16 GB eMMC 5.0

WiFi 802.11bgn

Bluetooth 4.0

Beépített

Lithium Polymer (10000mAH)

1.2 Megapixel

Természetesen nem a legerőteljesebb számítógép a piacon, ám ebben az árkategóriában (89-99 dollár) tökéletesen alkalmasnak ígérkezik átlag otthoni felhasználásra mint dokumentumok olvasása, szerkesztése web böngészés, youtube, zenék, videók, email, Skype..stb. Játékok terén valószínűleg semmi komoly nem fog elfutni rajta, ilyen vágyakat ne is nagyon dédelgessünk ám olyan játékok amik elfutnak egy alsó-közép kategóriás telefonon, tableten talán itt is elfutnak majd. Persze ez attól is függ majd hogy milyen operációs rendszer kerül a Pinebook-ra.

Ami az előtelepített operációs rendszert illeti, ahogy ezt a cikket írom ez még nem eldöntött. A lehetséges jelöltek:

 

Én személy szerint a RemixOS-re tippelnék mivel az Ubuntu ARM architektúrán jelenleg nem túl stabil és nagyon kevés alkalmazás érhető el rá. A Debian otthoni felhasználásra nem a legjobb, az Android kezelő felülete pedig inkább érintő képernyős mobil eszközökre és esetleg okos TV dobozokra a legjobb. A RemixOS viszont lényegében az Android egy módosított változata aminek a kezelőfelületét kifejezetten asztali és Notebook számítógépekre alakítottak ki és érintő képernyő emulálást is beépítettek így ha egy Androidos program nem támogat mondjuk billentyűzet és egér használatot, RemixOS-en mégis használható lehet billentyűzettel és egérrel az asztali környezetben. Ennek köszönhetően a rendszer rendelkezik az Android minden előnyével ami az elérhető alkalmazásokból származik ám ugyan akkor a kezelő felület Notebook környezetre sokkal alkalmasabb mint a sima Android rendszer. Számomra ebben a percben ez tűnik a legoptimálisabb választásnak felhasználói szempontból ám jelenleg ez sem mondható túl stabilnak, a RemixOS is inkább csak béta stádiumban van jelenleg.

A Windows természetesen nem jöhet szóba licence okokból és mivel a Pinebook nyitott kíván lenni nem csak hardver de szoftver területén is ezért leginkább Linux esetleg BSD vagy Android alapú rendszer jöhet szóba. Ám akárhogy is döntsenek, természetesen nem leszünk arra a rendszerre korlátozva amivel gyárilag előtelepítve jön, olyan operációs rendszert telepíthetünk rá amilyet csak szeretnénk, akár Windows-t is.

Ha minden igaz valamikor 2017 Februártól lesz majd elérhető a hivatalos boltból és az érdeklődésünket már most jelezhetjük a hivatalos oldalon amit követően értesítenek minket amint kapható lesz:

Érdeklődés regisztrálásához kattints ide

A Pinebook műszaki leírását pedig megtaláljátok a hivatalos oldalon