Mi okozhatja a számítógépünk lassulását és hogy lehet helyrehozni?

A számítógép lassulását több tényező is okozhatja, hogy miképp tudjuk helyrehozni attól függ mi okozza a lassulást.

Az ok lehet:

  • kevés szabad hely a merevlemezen
  • adat töredezettség
  • hátra maradt program töredékek
  • hiányzó windows és illesztőprogram frissítések
  • háttérben futó programok
  • vírus,kémprogram
  • a processzor túlmelegedése
  • hibás hardver

Nézzük sorba őket:

Szabad hely

A Windows operációs rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen  némi szabad helyet biztosítani a merevlemezünkön virtuális memória és ideiglenes fájlok számára. Hiába van elég memória (RAM) a számítógépünkben, sajnos a Windows mindenképp igényt tart némi lemezterületre is hogy memóriának felhasználja azt és ideiglenes fájlokat tároljon ott. Ha ez nem áll a rendelkezésére, az a rendszer lassulásához és instabilitásához vezethet, ezért mindég gondoskodjunk legalább 500MB-1GB (1024MB) szabad lemezterületről amit nem használunk. A Sajátgép-be belépve láthatjuk mennyi a szabad lemezterületünk a számítógépen. A Windows a C meghajtót használja, azt kell figyelnünk.

Adat töredezettség és hátra maradt program töredékek

Röviden arról van szó, hogy a számítógépünk használata során az adatok folyamatosan töredeznek a programjaink pedig ideiglenes fájlokat, regisztrációs kulcsokat hoznak létre, amik néha a rendszerben maradnak. Ezek felhalmozódása és az adatok töredezettsége pedig lassíthatják és instabillá tehetik a rendszerünket, ezért érdemes rendszeresen törölni ezeket az ideiglenes fájlokat, regisztrációs kulcsokat és töredezettség mentesíteni a rendszert. Erről a témáról bővebben olvashattok a Hogyan tartsuk karban a számítógépünket című cikkünkben.

Windows és Illesztőprogram frissítés

A rendszer, a böngésző, böngésző kiegészítők és a videó kártyánk frissítése is fontos szerepet játszik ami rendszerünk gyorsaságát illeti, ezért ezeket is fontos időről, időre ellenőrizni hogy új frissítések elérhetőek-e. Ezt általában a gyártó oldalán tehetjük meg, de túlnyomó többségben ma már mindennek van saját frissítés varázslója ami automatikusan jelez számunkra ha új frissítés érhető el. Frissítéseket mindég telepítsük, optimalizáltabbá és biztonságosabbá teszik a rendszerünket és programjainkat.

Háttérben futó programok

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a háttérben futó programjainkat, mert előfordulhat hogy olyan program is futnak a háttérben amire nem feltétlenül van mindég szükségünk és nem kell hogy folyamatosan fussanak mint például letöltést vezérlő programunk, chat kliensek mint MSN, Skype, közösségi oldalak kliensei mint Facebook. Ezek is fogyasszák a számítógépünk erőforrásait, ezért gyenge számítógép esetén érdemes megfontolni ezek leállítását és csak akkor futtatni őket ha tényleg használni is szeretnénk. De nem csak ilyen programok futhatnak a háttérben és lassíthatják a rendszerünket, akár vírusok és kémprogramok is.

Vírusok és Kémprogramok

Amennyiben a számítógépünk abnormálisan lassú, instabil lett és semmi nem segít, van rá esély hogy a háttérben futó, sokszor rejtőző vírusok, kémprogramok fogyasszák számítógépünk erőforrásait. Ezért ilyen esetben érdemes alapos vírusellenőrzést is lefuttatnunk, de a legjobb ha megakadályozzuk hogy ilyen programok települjenek a számítógépünkre. Hogy hogyan, arról bővebben olvashattok a Hogyan védekezzünk a vírusok és kémprogramok ellen című cikkünkben.

Processzor túlmelegedése

Ha a processzor a számítógépünkben túlmelegszik, lekorlátozza saját teljesítményét hogy kompenzálja a hőt ezért azt tapasztalhatjuk hogy a rendszerünk lassabban végzi a műveleteket mint korábban. A túlmelegedést okozhatja a sok por, ami lerakódott az évek során és a hűtőpaszta elöregedése is. Érdemes időnként a port kiszívatni a számítógépünkből akár porszívóval. Processzor esetében hatékonyabb ha eltávolítjuk a hűtőbordákat a processzor-ról és úgy alaposan kitakarítjuk a hűtőborda és a ventilátor közé lerakódott port. A hűtőpasztát is kenjük újra ami segít elvezetni a hőt a processzorból a hűtőbordákba.

Hibás hardver

Ha a fentebb felsoroltak közül semmi nem segít, kezdhetünk gyanakodni hogy a számítógépünkben meghibásodott valami. Leggyakrabban a merevlemez szokott meghibásodni, de szóba jöhet a RAM,Processzor és  a Grafikus kártya is, akár az alaplap is. Ezek meghibásodását többnyire a hibás alkatrész cseréjével járnak.

Ajánlott cikkek: