Mik az előnyei és hátrányai a Chrome OS-nek?

A Chrome OS egy viszonylag új operációs rendszer amit kezdetben kétkedve fogadtak ám lassan növekvő népszerűségének köszönhetően ma már szinte minden ismertebb gyártótól találkozhatunk valamilyen Chrome eszközzel a polcokon mint például a:

Chromebook

 

Chromebox

 

 

Chromebase

 

Éppen ezért egyre több emberben fordul meg a kérdés hogy megéri-e, mik az előnyei és hátrányai. Ebben a cikkben megpróbálunk némi segítséged adni a kérdés megválaszolásához.

Először is tisztázzunk néhány tévhitet és gyakori kérdést:

A Chrome OS csak és kizáról online használható?
a Chrome OS offline is használható csak úgy mint sok Chrome alkalmazás. Persze mivel a Chrome OS gyökerei a web böngészésből erednek, gyakran találkozhatunk olyan alkalmazással ami internet kapcsolatot igényel főleg ami csak egy weboldalt nyit meg, ám a Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Chrome OS offline használhatóságra és a fejlesztőket is arra biztatja hogy offline használható alkalmazásokat fejlesszenek.

Fájlokat nem tárolhatunk helyi meghajtón csak a felhőben?
minden Chrome eszköz rendelkezik valamennyi helyi tárhelyél általában 16, 32 vagy 64GB és a tárhely bővíthető is memóriakártyával ami használható fájlok tárolására. A felhő illetve a Google Drive használata teljesen opcionális mint ahogy az is hogy mely fájlokat, könyvtárakat és beállításokat kívánjuk a felhőben is tárolni és hozzáférni bárhonnan.

A böngészőben csak azt a Gmail fiókot lehet használni amivel a Chrome OS-be léptünk be?
amikor létrehozunk egy profilt a Chrome OS-ben, ahhoz szükségünk van egy Gmail fiókra hogy csatlakozzunk az integrált Google szolgáltatásokhoz mint a Google Docs, Google Drive, Google Photo, Google Notes, Play Store, Chrome Store..stb. Ám a böngészőben ez teljesen opcionális hogy melyik Gmail fiókunkat használjuk. Az egyszerűség kedvéjért a Chrome OS alapértelmezettként a profilunkban használt Gmail fiókkal jelentkezik be a böngészőben is, ám az automatikus bejelentkezést a böngészőben ki kapcsolhatjuk és szabadon beléphetünk más Gmail fiókba. Sőt, akár azt is beállíthatjuk hogy a Chrome OS profilunk emlékezzen a böngészőben használt Gmail fiókok jelszavára és egyébként bármilyen oldalon használt jelszóra, így nem csak hogy lehetséges más Gmail fiókot használni a böngészőben, de még a jelszavunkat sem kell beírni ha úgy szeretnénk. Itt fontos kiemelni hogy a profilunk emlékezik és ha ezzel a profillal belépünk egy másik Chrome eszközön, ott is jelszó nélkül betudunk lépni mindenbe aminek a jelszavát a profilunk tárolja. Ennek természetesen megvannak az előnyei és veszélyei ám teljesen opcionális, mindenki eldöntheti hogy igénybe veszi ezt a funkciót vagy sem.

A Chrome OS csak és kizárólag web böngészésre alkalmas?
gyakorlatilag bármire használhatjuk a Chrome OS-t web böngészésen túl is mint dokumentumok, videók, képek szerkesztése de akár web alkalmazásokat és játékokat is fejleszthetünk.
Természetesen a lehetőségeink korlátozottabbak mint mondjuk Windows esetében, ám a Chrome OS nem is kívánja a versenyt felvenni ezen a téren inkább az egyszerűséget és a könnyű használhatóságot tartsa szemelőt.

A Chrome OS tökéletesen használható bármire akár internet kapcsolat nélkül is, ám természetesen a Chrome OS lényege hogy kihasználjuk az internet nyújtotta előnyöket mint például:

  • hozzáférhetünk a fájljainkhoz és beállításinkhoz bárhonnan bármilyen Chrome eszközről. Ez természetesen opcionális, beállíthatjuk pontosan mit szeretnénk és mit nem szeretnénk a felhőben tárolni.
  • az alkalmazásokat nem kell letölteni, telepíteni és mindég a legfrissebb és legújabb verziót használhatjuk ahogy elindítjuk, mivel az alkalmazások a felhőben frissülnek akkor is amikor épp nem használjuk a számítógépünket

 

 

Ám az internet illetve a felhő nyújtotta szabadságon túl is rendelkezik a Chrome OS előnyökkel mint például:

  • gyorsan beüzemelhető, csak be kell kapcsolnunk és már böngészhetünk is, ennél egyszerűbb nem is lehet.
  • a felhasználói felület rendkívül letisztult és minimalista akár gyerekek és idősek is könnyen eligazodnak rajta.
  • maga a rendszer nagyon kevés erőforrást igényel éppen ezért pillanatok alatt kapcsol be és nem kell háttéralkalmazások töltésére várnunk
  • akku idő is hosszabb mint mondjuk Windows esetében mivel a rendszer kevesebb erőforrást használ, kevésbé használja a processzort és így az kevésbé fogyassza az akkumulátort
  • rendkívül biztonságos, a Google állítása szerint a legbiztonságosabb operációs rendszer a piacon, erről bővebben olvashattok a korábbi cikkünkben itt
  • a rendszer frissítés gyorsan a háttérben történnek egy külön partíción így az nem zavar minket nem úgy mint mondjuk Windows esetében ahol a frissítés főleg az első beüzemelés alkalmával órákba is telhet.
  • kevés helyet foglal. A legtöbb eszköz ami 16-32GB tárhelyél jön és Windows fut rajta, szóba sem jöhet nálam mivel csak a frissítések és maga a rendszer felhasználja az egész tárhelyet, Chrome OS esetében viszont szinte az egész tárhely a rendelkezésünkre áll, éppen ezért átlag felhasználásra akár 16GB is tökéletes nem úgy mint Windows esetében.
  • rendkívül stabil és megbízható, a rendszer nem degradálódik a használat során éppen ezért nem valószínű hogy valaha is újra kellene telepíteni, ám ha ez meg is történne amit erősen kétlek, az újratelepítés csak egy pillanatot vesz igénybe szó szerint mivel minden Chrome eszköz rendelkezik a rendszer biztonsági másolatával egy külön partíción és konkrétan a biztonsági másolatra vált újratelepítés során és még azt használjuk a régi másolatot újratelepíti a háttérben. Éppen ezért az egészből gyakorlatilag semmit nem veszünk észre.

 

Személy szerint én szintén kedvelem azt is hogy a Chrome OS gyönyörű háttérképek választékával jön sok kategóriában amit be is állíthatunk úgy hogy minden 24 órában lepjen meg véletlen szerűen választott háttérképpel. Ettől ügye semmivel sem jobb vagy érdekesebb a Chrome OS ám személy szerint kedvelem azt a funkciót és a sok szépe háttérképet.

 

 

Hogy őszinte legyek hátrányt nem szívesén szeretnék megemlíteni mivel a Chrome OS tökéletes arra mire szánták, hogy egy egyszerű, könnyed, biztonságos és letisztult környezetet biztosítson a mindennapi felhasználásra de főleg a web dolgaira.
Ám hogy a cikk teljes legyen, lássunk pár hátrányt is:

A legnagyobb hátrány a szoftver választék. Nagyon sok program és játék nem érhető el Chrome OS-re ám éppen ezért a Google jelenleg azon dolgozik hogy Android alkalmazások is futtathatóak legyenek, nem-nem valamiféle emulátorral hanem magát az Android fájlrendszert beépítik a Chrome OS-be így az képes Android alkalmazásokat futtatni natívan. Néhány Chromebook modell mint az Acer R11 és ASUS Flip például már rendelkezik Android kompatibilitással és személyes tapasztalatból mondom hogy működik. A Chrome OS hozza a modern asztali környezetet, gyorsaságot, egyszerűséget, megbízhatóságot az Android pedig hozza a szuper alkalmazásokat és játékokat.

 

Itt egy hivatalos lista arról hogy jelenleg mely Chrome eszközök rendelkeznek Android kompatibilitással és melyekhez tervezik hogy jön.

Szóval a jövőben a szoftver választék kevésbé lehet hátrány, sőt személy szerint sokszor találom magam abban a helyzetben hogy szívesebben veszem elő a Chromebook-om mint hogy leüljek a Windows PC-m elé főleg mert gyors. kényelmes és mindent tud ami nekem kell. A legtöbb esetben az egyetlen ok ami miatt mégis leülök a Windows PC-m elé az egyszerűen a képernyő méret. A 11″ Chromebook képernyője kielégítő a legtöbb esetben és jót tesz a hordozhatóságnak de azért néha előnyösebb a nagyobb képernyő és a nagyobb felbontás.

Kevésbé vonzó lehet az is hogy a legtöbb Chrome eszköz minden prémium anyagtól mentes, főleg műanyag burkolatban jön. Ám az újabb Chrome eszközök esetében az anyag választás már valamivel jobb, helyenként találkozhatunk alumíniummal is a műanyag mellet vagy helyett ám ez az árát is megdobja ami megint csak felveti a kérdést hogy ha ugyan abban az árban van mint egy azonos képességű Windows eszköz, jobban megéri-e vagy megéri-e egyáltalán?

Mindent összevetve véleményem szerint ha az alsó kategóriában nézelődünk az olcsóbb eszközök között és főleg web böngészésre használnánk vagy időseknek, gyerekeknek szánjuk a Chrome OS előnyösebb lehet az egyszerűsége és a letisztultsága miatt de ha főleg offline használatra, játékra, szórakozásra szeretnénk csak olyan Chrome eszközt ajánlok ami Android kompatibilitással rendelkezik és nagyobb tárhelyél.
Ha viszont a felső-prémium kategóriás eszközök között nézelődünk, bármennyire is szeretném nem tudok jó indokot mondani a Chrome OS mellett. Talán annyit, hogy rendkívül biztonságos ám ahogy ezt a cikket írom a szoftver választék egyszerűen nem teszi lehetővé hogy igazán kihasználjuk egy felső kategóriás eszköz képességeit ezért csak akkor tudom ajánlani ha a pénz nem számít és kimondottan szeretjük a Chrome OS-t és az Android alkalmazásokat vagy a biztonság mindennél fontosabb a számunkra. Ám ha a jövőben ez változik és a legtöbb alkalmazás elérhető lesz Chrome OS-re is beleértve profi multimédia és fejlesztői alkalmazásokat, AAA játékokat, minden feltétel nélkül a Chrome OS-t ajánlom bárkinek.

 

Ajánlott cikkek:

Miért biztonságos a Chrome OS és a Chromebook?