Mik az előnyei és hátrányai a Linux alapú operációs rendszereknek a Windows-al szemben?

Linux alapú operációs rendszerek számos előnnyel rendelkeznek a Windows-al szemben, mint például:

 

Biztonság:

A Linux alapú operációs rendszerek nagyon biztonságosak, mivel a rendszert rendkívül nehéz megfertőzni. Éppen ezért a Linux alapú rendszerünkre potenciálisan veszélyes fenyegetések száma  rendkívül alacsony. Ezzel szemben a Windows rendszereket könnyű megfertőzni ezért jelentősen több az olyan vírusok és kémprogramok száma ami képes megfertőzni a Windows rendszerünket. Hivatalos adatbázis szerint, Windows esetén  több tízezer potenciálisan veszélyes vírusról és kémprogramról beszélhetünk, Linux esetében alig egy tucatról. Ami azt is magával vonja hogy Linux alapú rendszer esetében nem igen kell védelemre költenünk Antivírus és Tűzfal formájában. Windows esetében viszont rá vagyunk kényszerítve hogy védelemért fizessünk.

 

Stabilitás és Megbízhatóság:

A Linux alapú operációs rendszerek rendkívül stabilak, akár évekig is képesek probléma nélkül üzemelni, anélkül hogy a számítógépünket egy percre is kikapcsolnánk. Ezzel szemben a Windows rendszerek sok esetben hónapokig sem képesek probléma nélkül üzemelni. Ennek a fő oka abban rejlik hogy a Linux alapú rendszerek fájlrendszere (ext) nem töredezik olyan mértékben mint a Windows fájlrendszere (FAT,NTFS), ám annak ellenére hogy a Linux fájlrendszer is töredezik, Linux esetében gyakorlatilag adat töredezésről nem beszélhetünk, csak a fájlrendszer töredezik az adat viszont nem. Éppen ezért Windows-al ellentétben a Linux rendszerek stabilitását nem befolyásolja a fájlrendszer töredezettsége Windows esetében már annál inkább. Valamint a Linux alapú rendszerek nem használnak regisztrációs kulcsokat sem, amik Windows-ban szintén töredeznek és felhalmozódnak ami szintén felelős a Windows rendszer instabilitásáért. Linux alapú rendszerekben a regisztrációs kulcsok miatt sem kell aggódni mivel nincsenek.

 

Gyorsaság:

A Linux alapú operációs rendszerek, sokkal gyorsabban képesek betölteni és programjainkat futtatni, mint a Windows. Ennek a fő oka abban rejlik hogy a Linux alapú rendszerek kevesebb erőforrást igényelnek mint a Windows és kevesebb alkalmazást is futtatnak a rendszer működéséhez. A Windows esetében a számítógépünk akár több száz alkalmazást is futtathat egyidejűleg hogy a rendszer működését biztosítsa, a Linux alapú rendszerek ennél sokkal kevesebb alkalmazás futtatásával is beérik ezzel több erőforrást hagyva más programoknak.

 

Erőforrás igény

Linux alapú rendszert használva, a régi számítógépeink élettartalmát is meghosszabbíthatjuk, mivel a Linux alapú rendszerek jelentősen kevesebb erőforrást igényelnek mint a Windows. Nem kell eldobni a régi számítógépeinket csak azért mert az új Windows már nem fut rajtuk a régi pedig már nem támogatott esetleg elavult.  Akár 1 magos processzorral és kevesebb mint 1GB RAM-al rendelkező 10 éves számítógépeken is használhatunk modern Linux alapú operációs rendszert.

 

Testre szabhatóság:

A Linux alapú operációs rendszerek rendkívüli módon testreszabhatóak. Gyakorlatilag bárminek a megjelenését, elhelyezkedését és méretét befolyásolhatjuk. Egyes kezelő felületekkel egyszerűbben, más kezelőfelületekkel nehezebben, de minden esetben megtehetjük. Ezzel szemben a Windows rendszerek megjelenésén, gyárilag alig változtathatunk esetleg pár téma áll a rendelkezésünkre, ami nem feltétlenül teszi jobbá vagy rosszabbá a Windows-t, de mindenképp érdekesebbé és személyesebbé teszi a Linux alapú rendszereket.

 

Frissítések :

Az én személyes kedvencem. Linux alapú operációs rendszerek frissítését egyetlen kattintással elvégezhetjük és ilyenkor nem csak a rendszerünk hanem minden telepített programunk is frissül amennyiben az adott Linux rendszerünk tárolója rendelkezik a telepített programok frissebb változatával. Windows esetében ez a folyamat sokkal kellemetlenebb, mivel a rendszer frissítése főleg frissen telepített rendszer esetén, hosszadalmas folyamat tud lenni. A Windows rendszer frissítése során, többször is újra és újra kell indítani a számítógépünket ami során a rendszer telepíti és konfigurálja a frissítéseket. Ám csak a rendszer frissítéseit, a telepített programjainkat külön kell frissítenünk. Linux esetébe, egyetlen kattintással letudhatjuk a rendszer és minden programunk frissítését.

 

Programok telepítése:

Programok telepítése Linux alapú rendszer esetén szintén egy rendkívül kényelmes módon történik. A legtöbb Linux alapú rendszer ugyanis rendelkezik saját szoftver forrással, tárolóval amit egyes rendszerekben nevezhetnek “Szoftver központnak is”. Ezeknek a szoftver forrásoknak a lényege, hogy egy kategorizált listában találhatunk számunkra megfelelő programokat és egyetlen kattintással telepíthetjük is őket. Így ha ismerjük a program nevét, vagy csak azt tudjuk mire szeretnénk használni, milyen programra van szükségünk, könnyedén rátalálhatunk és egyetlen kattintással telepíthetjük is. Sok ilyen szoftver forrásban akár más felhasználók által írt értékeléseket és véleményeket is olvashatunk a programokról mielőtt úgy döntünk hogy telepítjük valamelyiket. Ha bár, Windows 8 már rendelkezik hasonló szoftver forrással, csak és kizárólag a Microsoft által fejlesztett programokat lehet ily módon telepíteni, más cégek által fejlesztett  programokat illetve korábbi Windows verziókban (Windows 7, Vista, XP) nekünk kell az interneten felkutatni, és ha megtaláltuk letölteni és telepíteni is. Linux  alapú rendszerek esetében bármilyen programra is legyen szükségünk a szoftver forrásokban biztos találunk és egyetlen kattintással telepíthetjük is.

 

Eszköz kompatibilitás:

Habár Windows 7 és 8 esetében egyre ritkábban, de még mindég előfordul hogy a telepítést követően a Windows alapvető eszközöket mint grafikus vezérlő, hálózati adapter, USB vezérlő, hang és audiö vezérlő vagy külső eszközöket mind nyomtató, szkenner nem ismer fel és külön illesztőprogramot kell telepítenünk hogy minden működjön. Az viszont már egyre gyakoribb hogy régi eszközeink illesztőprogramja egyszerűen nem kompatibilis az új Windows rendszerrel így kénytelenek vagyunk az egyébként hibátlanul működő eszközeinket lecserélni olyan apróság miatt mint egy illesztőprogram. Linux alapú rendszerek esetén ilyen kompatibilitási probléma nincs legalábbis ritkább. Mivel a múltban a Linux nem számíthatott támogatásra az eszköz gyártóktól, rákényszerült hogy saját általános vezérlőket fejlesszenek ki amiknek hála ma gyakorlatilag bármilyen eszköz működőképes egy Linux alapú rendszerrel, közvetlenül a telepítést követően. Csak fel kell telepítenünk egy Linux alapú operációs rendszert és a számítógépünk minden eszközzel együtt használatra készen áll.

 

Ár

A legtöbb Linux alapú operációs rendszer teljesen ingyenes, legfeljebb prémium szolgáltatásért és funkciókért kell fizetnünk ha szükségét érezzük, ám magát a rendszert teljesen ingyen, korlátozások nélkül használhatják, annyi számítógépen amennyin csak szeretnénk. Ezzel szemben a Windows operációs rendszerért licencet kell fizetnünk, minden egyes számítógépre amin használni szeretnénk. Persze a legtöbb számítógép Windows-al előtelepítve úgynevezett OEM licencel érkezik, ám ha eljön az idő hogy a Windows újabb verziójára váltsunk és licencet fizessünk érte, netalán több számítógépen is, érdemes lehet egy ingyenes Linux alapú operációs rendszert kipróbálni először.

 

Persze a Linux alapú rendszerek nem csak előnyökkel, sajnos hátrányokkal is rendelkeznek.

 

Linux alapú rendszerrel előtelepített számítógépek:

Habár a Linux alapú rendszerek az elmúlt években egyre népszerűbbek, sajnos még mindég nem elég elterjedtek ahhoz hogy a számítógépgyártók előtelepítsék és a boltban Linux alapú rendszerrel vásárolhassunk számítógépet. Ezért ha Linux alapú rendszert szeretnénk használni, azt magunknak kell feltelepíteni a számítógépünkre. De szerencsére ha tudjuk hogyan kell lemezről “bootolni” a számítógépünket, a többi nem bonyolultabb mint egy program telepítése, sok esetben a Linux alapú rendszer telepítője elvégez mindent a számunkra, nekünk csak el kell indítani és el kell végezni pár alapvető beállítást mint nyelv, idő és dátum. Minden bizonnyal ez rövid időn belül változni fog, amit bizonyít az is hogy Kínában a Dell és az ASUS már próbálkozik Ubuntu Linux-al előtelepített laptopokat értékesíteni a boltjaikban, ha ott sikerrel járnak, európai piac is sorra kerülhet.

 

Elérhető szoftverek:

Habár a Linux alapú rendszerekre sok  ingyenes program elérhető, sajnos a legtöbb közismert kereskedelmi és Windows specifikus program nem. Ezért ha úgy döntünk hogy Linux alapú rendszert szeretnénk használni, számolnunk kell azzal hogy kedvenc programjaink helyett valami mást, általában ingyenes alternatívát kell majd használnunk. Ám ez nem feltétlenül negatívum mivel az ingyenes alternatívák sok esetben vannak olyan jók mint amit Windows-on használhatunk. Például Microsoft Office helyett Libre Office, Photoshop helyett Gimp, Microsoft Paint helyett Pinta, Videószerkesztéshez Kdenlive, 3D modellezéshez és animációkhoz Blender és még hosszasan sorolhatnám. Rengeteg nagyon jó és ingyenes program elérhető Linux-ra is, ezért ez ne tartson vissza senkit. Persze van rá lehetőség hogy Windows-os programokat futtassunk Linux alapú rendszeren, de az nem túl megbízható.

 

Elérhető játékok:

Ha szeretünk AAA kategóriás játékokkal játszani, sajnos a Linux alapú rendszerek csalódást okozhatnak, ugyanis a legnagyobb címek jelenleg nem érhetőek el  Linux alapú rendszerekre. Persze sok játék elérhető Linux-ra, főleg amióta a Steam szolgáltatás is megjelent és a Valve elhatározta hogy komolyan támogatja játékok fejlesztését Linux-ra, de egyenlőre a nagyobb címek még mindég csak Windows-ra és játék konzolokra jönnek. De ez minden bizonnyal rövid időn belül változni fog hála a Valve-nak és a Linux növekvő népszerűségének. Addig is van rá lehetőség (Wine, PlayOnLinux) hogy Windows játékokat futtassunk Linux-on ám az nem túl stabil megoldás.

 

Hardver és eszköz kompatibilitás:

Habár a Linux alapú rendszerek rendelkeznek általános vezérlőkkel amik sok esetben megfelelően működtetik eszközeinket, a Linux-t, Windows-hoz viszonyított alacsony népszerűsége miatt a hardver gyártók többsége sajnos nem támogatja hivatalosan, így előfordulhat hogyha Linux alapú rendszert telepítünk a számítógépünkre, egyes hardverek mint például grafikus kártya, hang kártya vagy eszközök mint nyomtató, szkenner, nem fog kifogástalanul működni. Ám a legtöbb Linux alapú rendszert közvetlenül lemezről is futtathatjuk anélkül hogy bármilyen változtatást is végrehajtana a számítógépünkön, ilyenkor a rendszer csak a memóriába tölti be magát és onnan fut. Így lassabb és instabilabb, de kitűnő módja annak hogy megbizonyosodjunk róla hogy mindenünk működik a Linux alapú rendszerrel mielőtt azt feltelepítenénk. A növekvő népszerűségnek köszönhetően pedig, minden bizonnyal a Linux ezen hiányossága is idővel javulni fog. Jelenleg a HP, DELL, ASUS, NVIDIA, AMD, Intel és IBM támogatja hivatalosan a Linux alapú rendszereket és gyárt Linux kompatibilis hardvereket.

 

Ajánlott cikkek: