Hogyan készítsünk bootolható Linux USB flash meghajtót?

Egy USB flash meghajtó egyszerűen a leghasznosabb eszköz amivel egy ember rendelkezhet. A segítségével fontos adatokat menthetünk le a számítógépünkről és állíthatunk vissza, megmenthetünk egy vírussal fertőzött számítógépet, de akár egy teljes operációs rendszert is futtathatunk róla.

Az utolsó pontot illetően, felmerülhet a kérdés, miért is szeretnénk egy Linux operációs rendszert flash meghajtóról futtatni? 2 egyszerű okból:

  • USB flash meghajtóról, kipróbálhatjuk az operációs rendszert mielőtt azt feltelepítenénk a számítógépünkre
  • rendelkezünk egy eszközzel, amiről bármilyen számítógépen egy teljes értékű operációs rendszert futtathatunk és mentőövként használhatjuk

Például tegyük fel hogy a Windows a számítógépünkön nem tölt be, ám a merevlemezen található fontos dokumentumokhoz hozzászeretnénk férni. Csak azért mert a Windows meghibásodott, nem jelenti azt hogy a merevlemezen található fájljainkhoz nem férünk hozzá. Egy Linux rendszert, flash meghajtóról bootolva, teljes értékű operációs rendszert futtathatunk a számítógépünkön a Windows-tól függetlenül és hozzáférhetünk a merevlemezen található dokumentumainkhoz és le is menthetjük azokat vagy éppenséggel e-maileket is megtekinthetjük és be is fejezhetjük a félbe maradt munkánkat.

Oké, ám nem rendelkezünk programozói tudással hogy egy operációs rendszert flash meghajtóra telepítsünk és onnan futtassunk. Akkor mégis hogyan készítsünk bootolható Linux usb flash meghajtót? A válasz egyszerűbb mint gondolnád: UNetbootin

A UNetbootin egy teljesen ingyenes alkalmazás ami minden problémát le vesz a vállunkról és elérhető Windows-ra, Linux-ra és MacOS-re is. Ha letöltöttük és elindítottuk, egy rendkívül egyszerű és letisztult menüt kapunk.

Először is két menüpont közül választhatunk. A felső menüpontban Distribution  kiválaszthatjuk az adott Linux disztribúciót amit szeretnénk egy flash megajtóról bootolni. Ha ezt az opciót választjuk a program az égvilágon mindent elvégez helyettünk, még az adott Linux disztribúciót is letölti és felrakja a kiválasztott flash meghajtóra.

Ha kezdők vagyunk a Linux alapú rendszerekkel, az Ubuntu-t ajánlom.

A másik opció a Diskimage ahol kiválaszthatjuk az általunk letöltött Linux lemezképfájlt, bármelyik Linux disztribúció lemezképfájljával működik, nem csak azokkal amik a felső menüben találhatóak. A következő pontban megadhatjuk hogy a flash meghajtón mennyi szabad helyet használhat a rendszer, ennek köszönhetően a flash meghajtóról bootolt rendszer nem a memóriába tölti be magát mint általában egy Live CD, hanem egy az egyben a flash meghajtóról fut és azt használja akár csak egy merevlemez lenne, íj módon a beállítások és telepített programok is megmaradnak. Ám sajnos csak Ubuntu illetve Ubuntu alapú disztribúciókkal működik ez az opció. A következő pontban Type megadhatjuk a tároló eszköz típusát ami lehet USB meghajtó vagy külső merevlemez is. A következő pont a Drive ami a betűjele  a meghajtónak ahol a flash meghajtónk vagy merevlemezünk található amiből szeretnénk bootolható eszközt formázni. Ha mindennel megvagyunk, csak kattinsunk az OK gombra, és a program mindent elvégez helyettünk. Ha végzett, csak indítsuk újra a számítógépünket a BIOS-ban vagy boot menüben állítsuk be hogy USB eszközről bootoljon a számítógépünk és készen is vagyunk.

 

 

Ajánlott cikkek: